Tarmo suosittelee


Craig Thompson: Habibi

Like, 672 s
Hinta nyt vain 20 euroa

Amerikkalaisen sarjakuvataiteilijan Craig Thompsonin Habibi on lähes 700-sivuinen teos, joka kertoo kahden pakolaisen yhteen nivoutuneen tarinan sijoittuen ajattomaan lähi-itään.

Dodola, nuori arabityttö myydään vaimoksi huomattavasti vanhemmalle miehelle, joka kopioi tekstejä työkseen. Vielä lapsen iässä oleva Dodola saa hyvin nuorena ensikosketuksen naisen rooliin miehen seksuaalisten tarpeiden tyydyttäjänä. Aviomies opettaa Dodolan lukemaan ja kirjoittamaan. Väkivaltaisen ryöstön yhteydessä aviomies tapetaan ja Dodola joutuu pakenemaan kodistaan.

Dodola kohtaa pakomatkallaan pojan joka saa nimekseen Zam. He pakenvat aavikolle ja asuvat hiekalle jääneessä hylätyssä laivassa. Dodola opettaa Zamille elämää kertomalla tarinoita koraanista. Heille muodostuu suhde, jossa Dodola näkee Zamin poikanaan, mutta kasvaessaan Zam suhtautuu hämmentyneenä Dodolaan, ainoaan naiseen elämässään, sekä omaan seksuaalisuutensa. Nälkä ja jano ajaa Dodolan huoraamaan saadakseen ruokaa ohi matkustavilta karavaaneilta. Kerran Zam seuraa Dodolaa karavaanille ja  järkyttyy suuresti näystä.

Useiden tapahtumien jälkeen Dodolan päätyy haaremiin vaimoksi. Yksin jäänyt Zam pohtii miehisyyttä ja tuntee syyllisyyttä himoistaan. Miehinen maailma ja Zamia järkyttäneet kokemukset sekä nälkä ja rahapula johtaa siihen, että Zam liittyy eunukkien joukkoon tienaamaan ja sallii kastraation tekemisen itselleen.

Vaikeista teemoistaan, väkivallasta ja epäoikeudenmukaisuudesta huolimatta teos on täynnä lämpöä ja rakkautta. Köyhyyden, hyväksikäytön ja kuoleman rinnalla tarinassa korostuu rakkaiden ihmissuhteiden voima, joka kantaa eteenpäin. “Habibin johtoajatuksena on toivo. Päähänpotkitut ihmiset voivat pitää kiinni itsekunnioituksestaan. Kurtisaanin ja eunukin välinen rakkaus on mahdollista. Koko pitkän tarinan viimeinen sana on rakkaus, arabialaisilla aakkosilla kirjoitettuna.” kirjoittaa kriitikko Juha Mäkinen Keskisuomalaisessa.

Michel Faber, Guardianin kriitikko, kirjoittaa: “Ideologisesti Habibissa on useita tunteita herättäviä agendoja. Thompson, joka on kasvanut Amerikan sydänmailla, jossa arabivastainen ilmapiiri on yleinen, korostaa teoksessaan islamin ja kristinuskon yhteistä perintöä.” Juha Mäkinen jatka: “Monet Dodolan Zamille kertomista tarinoista ovat meillekin Vanhasta Testamentista tuttuja, mutta nyt niistä tarjoillaan hieman poikkeavat, islamilaisen perinteen mukaiset versiot – tervetullut muistutus kahden suuren uskonnon yhteisistä juurista.”

Tämä voimakas, tunteita herättävä teos on yksi viime syksyn sarjakuvakirjallisuuden merkittävimpiä kokonaisuuksia, jonka saa kirjahyllyyn naurettavan halvalla Rosebudin alennetulla hinnalla 20 e.

 

Kirjakauppa Rosebudin verkkokauppa Kulttuuriosuuskunta Sataman Tarmon verkkokauppa